Istana Basa Pagaruyung

Istana Basa Pagaruyung
Hubungi kami 0126665436 untuk bersama merasai keindahan Ranah Minangkabau

Tuesday, 21 April 2015

LALUAN ALTERNATIF UNTUK KE BUKITTINGGI PADANG,INDONESIA

Ramai yang tidak mengetahui terdapat laluan alternative untuk sesiapa yang nak ke Bukittinggi padang.Selain dengan flight melalui Padang,terdapat juga laluan dari Pekanbaru untuk ke Bukittinggi.
Sememangnya harga tiket flight ke Padang kadang2 terlalu mahal,tuan puan boleh gunakan laluan Kuala Lumpur -pekanbaru. Kami menyediakan paekj perjalanan dari Pekanbaru ke Bukittinggi dan balik melalui Pekanbaru.
Boleh juga memilih laluan alternative masuk melalui Airport Pekanbaru dan balik melalui airport Padang.
Berikut saya berikan irinery dari pekanbaru:

DAY 1 : TIBA DI PEKANBARU – BUKITTINGGI ( L, D )

Anda tiba di airport SULTAN SYARIF KASIM di Pekanbaru, di sambut ole wakil kami kemudian kita bertolak menuju Bukittinggi, rehat di perjalanan menikmati Tea dan LAPEK BUGIS ( kue traditional melayu ) kemudian meneruskan perjalanan dan makan tengah hari di local restaurant. Tiba di Payakumbuh kita melawat : KELOK 9, LEMBAH HARAU dan masuk hotel di Bukittinggi. Makan malam di local restaurant – Indonesian food AYAM PENYET.

 

DAY 2 : BUKITTINGGI – KOTO BARU  – PAGARUYUNG ( B, L,D )

Setelah sarapan kita melawat : SULAMAN ANNISA, SONGKET - PANDAI SIKEK, menikmati KEK NERAKA, SULAMAN PUTRI MINANG, BATU BERTIKAM, makan tengah hari di PONDOK FLORA – kedai makan di atas kolam ikan, melawat ISTANO PAGARUYUNG, MAKAM RAJA, BATU BERSURAT, KILANG KOPI KINIKO dan kembali ke hotel. Makan malam di restaurant pondok baselo – SUNDA FOOD ( SOP IKAN ).

( Optional menyaksikan persembahan budaya IDR 50.000/ PAX )

 

DAY 3 : BUKITTINGGI – MANINJAU – PEKANBARU ( B, L,D )

Setelah sarapan kita check out hotel, memulakan aktifiti, bergambar di JAM GADANG – LAND MARK BUKITTINGGI, dan terus melawat KELOK 44 – TASIK MANINJAU, makan tengah hari di local restaurant dan bertolak ke PEKANBARU. Makan malam di local restaurant, masuk hotel dan free program.

 

DAY 4 : PEKANBARU – AIRPORT ( B, L )

Setelah sarapan kita check out dan belanja oleh – oleh khas pekanbaru, dan makan tengah hari kemudian kami hantar ke airport. Tour selesai.